NETWERKEN VOOR ONDERNEMERS

Niet elke ondernemer kan van nature goed netwerken. Je moet het leren. Netwerken is belangrijk om je bedrijf onder de aandacht van je doelgroep te brengen en zo  te laten groeien. Netwerken is ook heel belangrijk voor jou, je leert andere ondernemers kennen, wisselt ervaringen uit en leert veel tips en tricks van het ondernemen. Bovendien merk je ook dat jij waardevol kunt zijn voor andere ondernemers.

Waarom moet je netwerken?
Het meest belangrijke van netwerken is dat je je bedrijf en diensten onder de mensen kunt brengen. Je laat relevante opdrachtgevers en mogelijke klanten weten dat ze bij jou terecht kunnen voor bepaalde diensten. Ook kan je duidelijk maken hoe je beschikbaarheid is en hoe je bedrijf werkt. Netwerken is een makkelijke manier om snel bekendheid met je bedrijf te krijgen.

Online of offline netwerken?
Als startende ondernemer is het het meest lucratief om beide mogelijkheden om te netwerken te gebruiken. Je kan niet snel genoeg een groot netwerk hebben, aangezien daar je klanten uit moeten komen. Online network je via de bekende Social Media en Hallo! Community , een netwerk van de KvK voor ondernemers, waar nu al meer dan 55.000 ondernemers aan deelnemen.
De offline netwerkbijeenkomsten/bedrijfsborrels etc. hebben het voordeel dat  je visitekaartjes kan uitwisselen.

Hoe bereid je je voor op een netwerkbijeenkomst?
Het beste is van te voren te besluiten hoe je je verhaal over je bedrijf en diensten wilt vertellen. Oefen dat een paar keer bij vrienden of collega’s en zorg dat je net voor de start van de netwerkbijeenkomst binnen bent. Dan kun je de deelnemerslijst bekijken en tijdens de bijeenkomst op zoek gaan naar en praten met de ondernemers die voor jouw bedrijf belangrijk zijn.

Heb je moeite met netwerken?
Ten eerste: veel ondernemers zijn verlegen en vinden netwerken moeilijk. Maasr net zoals jij anderen nodig hebt, hebben zij jou ook nodig. Hou die gedachte vast en ga opgewekt netwerken, zodat je verhaal over de kennis en diensten die je aanbieden kan, optimaal wordt.

Na de netwerkbijeenkomst
Je hebt een lading visitekaartjes uitgewisseld en wat nu? Zitten wachten tot iemand je bedrijf belt is geen optie! Denk na welk gesprek je het beste vond gaan en welke ondernemer(s) voor jou belangrijk kan zijn. Bel die op en probeer een ontmoeting met ze te regelen, zodat er mogelijk een gedeeld belang ontstaat en misschien uiteindelijk werk. Maar eerst moet de relatie op gang komen en een vertrouwen ontstaan bij beide partijen. Als dat allemaal lukt, heb je succesvol genetwerkt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top