Startende ondernemer valkuilen en bedrijf

bedrijf startvalkuilen

 

Een flink percentage van de startende ondernemers komt terecht in onderstaande valkuilen en is genoodzaakt het bedrijf binnen 2 jaar weer te beëindigen. Dat komt niet per se omdat de ondernemer geen talent heeft om een bedrijf op te zetten. Wanneer je deze valkuilen weet te vermijden heb je direct een grotere kans van slagen.

1  Geen goede financiële buffer
Het moment dat je denkt over het starten van een eigen bedrijf, moet je gaan sparen. Want de eerste 2 jaar dat je je bedrijf opstart, moet je jezelf en je bedrijf uit die buffer in leven houden. Eind van het 1ste jaar moet je bedrijf zijn eigen kosten kunnen opbrengen en na 2 jaar een inkomen voor jou. Je bedrijf heeft tijd nodig om te groeien en in die tijd heb je geen inkomen en wel uitgaven. Heb je geen buffer, dan kan je je bedrijf niet geven wat het nodig heeft om te groeien. En dat betekent dat het gedoemd is te mislukken.

2  Te optimistisch zijn
Wees realistisch over hoeveel tijd en werk het kost om een klant te krijgen. Je moet netwerken, zoeken naar potentiele klanten en het kost veel inzet om het vertrouwen van een klant te winnen. Vraag voor je je bedrijf start advies aan andere ondernemers die al een tijdje een bedrijf hebben hoe snel zij klanten wisten binnen te halen, en of hun verwachtingen uit zijn gekomen.

3  Je businessplan slecht evalueren
Een briljant idee zorgt niet automatisch voor een succesvol businessplan of een lucratief bedrijf. Zorg dat je een realistisch beeld krijgt over hoe je met je bedrijf geld gaat verdienen en wat een redelijke schatting van de opbrengst van je bedrijf is, binnen de structuur zoals jij je die voorstelt. Huur zo nodig een expert in die je businessplan doorlicht.

4  Niet alles zelf willen doen in het bedrijf
Als ondernemer bespaar je niet door alles zelf te doen. Bedenk: jij bent de enige die de koers van het bedrijf kan bepalen en verantwoordelijk is voor de ontwikkeling en verbetering van je producten en service, het contact met klanten onderhoudt en daarmee zorgt dat het bedrijf binnen je zakelijke omgeving vertrouwen krijgt. Anderen kunnen bv de administratie, site en het logo ontwikkelen, de pr doen etc. De sleutel is: alles wat niet binnen de expertise van de ondernemer valt wordt door derden verzorgd. Zoek goede suppliers en gebruik ze! Zoek ze in kleine bedrijven, dat heeft vaak financieel voordeel.

5  Niet keihard werken aan de start van je bedrijf
Een eigen bedrijf starten betekent hard werken om te slagen. Misschien moet je toch ernaast werken om je buffer op peil te houden; of stage lopen om de kennis te krijgen die noodzakelijk is om je bedrijf beter te leiden. Hiermee verwerf je echter ook goede referenties en een betrouwbare reputatie. Dat levert klanten op.

6  Je producten te hoog of te laag prijzen
Kijk wat andere bedrijven in jouw branche berekenen. Te weinig vragen voor je diensten is net zo schadelijk als te veel vragen. Natuurlijk kan je, als je net begonnen bent, wat lager dan de gemiddelde prijs gaan zitten, maar zorg ervoor dat je wel winst blijft maken.

7  Geen plan hebben hoe je het aanpakt als je bedrijf snel groeit
Bij de start van je bedrijf denk je maar aan 1 ding: zoveel mogelijk klanten krijgen. Toch kan het de ondergang van je bedrijf worden als je niet vanaf de start een gestructureerd plan hebt voor hoe je de groei van je bedrijf gaat aanpakken en hoe groot de groei mag worden.

2 comments

 1. Interessant artikel. Aantal punten zijn zeker herkenbaar.

  http://www.webbuildingfirm.com

 2. Beste Frank,
  dank voor je reactie. Heb net je site bekeken, jullie diensten zien er goed uit.
  Zelf struikel ik ook wel eens in een valkuil van het ondernemerschap.
  Binnenkort hoop ik een blog te posten die gaat over opstaan en verder gaan als je als ondernemer een bedrijf start
  dat maar niet wil gaan lopen. Dat komt toch nog veel voor, helaas.
  Ik hoop dat je mijn blog blijft bezoeken.
  Succes met de zaken!
  Vriendelijke groet,
  Thelma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top